Friday, December 9, 2011

Imbasan 2011...

Salam semua,

Tahun 2011 merupakan tahun transformasi bagi penternakan ZZ SunnahFarming setelah mengalami kegagalan pada tahun sebelumnya..

Setelah hampir setahun ianya dilaksanakan, alhamdulillah proses pemulihan yang diharapkan telah berjalan dengan baik samada kandang di Kuantan, Johor Bahru dan K.Terengganu (refer post http://sunnahfarming.blogspot.com/2010/11/perubahan-strategi-2011.html ). Kambing kampung cross di Kuantan semakin banyak membiak, kambing kampung di K.Terengganu dah melahirkan 3 ekor anak menjadikan 9 ekor kesemuanya kini manakala kambing Boer di J.Bahru gemuk dan sihat tunggu masa nak timang anak je selepas tukar jantan..

 Mesin chopper yang dibeli dengan harga RM2900

Rumput yang dikisar dicampur EM dan soya kering lalu diperam dalan tong sebagai silaj..

 Kambing kampung makan daun yang dibekalkan..

 Kandang K.Terengganu.


 Traktor bersama trailer menjalankan tugasnya..

 Batas yang dihasilkan dengan menggunakan traktor..tanaman bendi!Aku mensasarkan setahun lagi untuk melihat hasil sistem pemakanan kambing aku di JB sama ada membuahkan hasil atau tidak, kalau tak beranak juga memang aku jual la jawabnya..bukan apa, sudah banyak aku korbankan duit dan masa untuk mereka demi untuk memastikan mereka sihat dan gemuk. Kalau mereka membiak dapatlah aku cover semula modal yang telah aku keluarkan..

Doakan aku ye kawan-kawan...2 comments:

UMMBARAQAH said...

Assalamu'alaikum Wrmbth,

Selamat berjaya. semoga jangan berhenti dari penternakan. Makin pupus penternak di Malaysia ni

UMMBARAQAH said...

Semangat kambing membara. Cikgu jangan putus asa. Kegagalan hanya hadir selepas putus asa