Wednesday, October 5, 2011

Projek terbaru..

Salam sejahtera,

Pelajar aku bertanya kepadaku...sejak bila cikgu minat dengan bidang pertanian? Aku jawab sejak aku remaja memang dah minat. Suka bila tengok orang kutip telur ayam kat ladang ayam. Haa..begitulah mukaddimah post aku kali ini.

Aku sekarang dah mulakan projek baru..menanam jagung separa komersial hehe.. menggunakan mekanisasi ladang yang selalu digunakan oleh petani di Jepun. Apalah aku melalut ni..sebenarnya aku nak cerita yang aku dah beli mini traktor jenama ISEKI TS2202 untuk projek tanaman jagung dan sayur-sayuran di sekitar sekolah aku. Sekarang sedang belajar mengendalikan jentera tersebut yang terdiri daripada alat memelau tanah (plow), pembajak tanah (rotor) dan sebuah trailer.

 Traktorku bersama pemelau tanah..

Petang tadi baru sahaja memelau tanah...esok nak cuba membajak dan bina batas untuk tanaman. Tunggu hasil bergambar aku akan update sedikit masa lagi..wassalam.

Traktor dipasang dengan rotor pembajak

Traktor dipasang dengan trailer..


P/s: Gambar traktor sebelum aku beli (mudah.com.my)

4 comments:

UMMBARAQAH said...

Assalamu'alaikum Wrmbth,

Dah lama saya ikuti perkembangan sunnah farm. Semoga success selalu dari UMM BARAQAH RESOURCES.

shadegiven said...

syukran atas perhatian yang diberikan..terima kasih atas doa yang baik ini.

UMMBR said...

Sekarang ni memang zaman suram penternakan kambing. Banyak kandang kambing kecil di Selangor tutup kandang.

Kambing import juga semakin mahal

abu haniff said...

salam cikgu, berapa harga traktor seken yg cikgu beli tu. dan dimana